De manier om nieuwe werknemers bekend te maken met jouw organisatie: Een onboarding app

De manier om nieuwe werknemers bekend te maken met jouw organisatie: Een onboarding app

De manier om nieuwe werknemers bekend te maken met jouw organisatie: Een onboarding app

De inwerkperiode is cruciaal voor de medewerkersbetrokkenheid en het succes van nieuwe medewerkers. De onboarding begint meestal twee weken voor de eerste werkdag en duurt zeker de eerste zes maanden. Het meegeven van een dik personeelsboek dat niet nauwkeurig wordt gelezen bevordert dit onboardingsproces van de werknemer vaak niet. Daarnaast is het in tijden van lockdowns en thuiswerken ook niet gemakkelijk om de werknemer bekend te maken met werksfeer en -omgeving. Gelukkig is er een manier om dit onboarden leuker en makkelijker te maken en dat alles op een veilige manier. Crëer een eigen online onboarding experience voor nieuwe werknemers door middel van een app. Hoe werkt dit en wat zijn de voordelen? In deze blog vertellen we je meer. 

Veel grote bedrijven maken al gebruik van een onboarding app, maar waarom? Er zijn een aantal grote voordelen die zo’n app met zich meebrengen. 

Het zorgt voor een gevoel van verbondenheid al voor de eerste werkdag. 

Een onboarding app is een goede manier om het team voor te stellen. Maak bijvoorbeeld een voorstelvideo of voeg een groepsfoto toe.  Zo heeft de werknemer al voor de eerste dag het gevoel onderdeel uit te maken van dit team. 

Je zorgt voor meer enthousiasme

Binnen zo’n app kan je modules toevoegen die de extra activiteiten en evenementen weergeven. Denk aan een aftermovie van het laatste bedrijfsfeest of de jaarlijkse skireis. Dit creëert enthousiasme en geeft de nieuwe werknemer een goede kijk op welke leuke activiteiten er nog te wachten staan. 

Werknemers maken een snellere start binnen jouw bedrijf 

In zo’n app is ruimte voor alle informatie die nodig is voor de start van de eerste werkdag. Denk hierbij aan aanvullende informatie die het HR-team nog nodig heeft, belangrijke formulieren die meegebracht moeten worden en informatie over waar benodigdheden voor de eerste dag op te halen zijn (werktelefoon, werklaptop, auto van de zaak). 

Het maakt werknemers bekend met de omgeving 

Natuurlijk kan je deze app zo uitgebreid maken als nodig is. Denk hierbij aan extra opties zoals een plattegrond van het kantoor of een 3D video van de werkruimte. Dit zorgt voor een gevoel van herkenning en vertrouwen op de eerste dag dat een werknemer het kantoor binnenloopt. 

Hoe creëer je optimale betrokkenheid in het gebruik van een onboarding app? 

Werk met een puntensysteem. 

Onderzoeken laten keer op keer blijken dat wanneer er bepaalde scores of percentages behaald kunnen worden, de gebruiker meer toewijding voelt om het maximaal aantal punten te behalen. Werk daarom met verschillende modules die wanneer ze compleet afgerond zijn zorgen voor een hoger percentage. Daarnaast is het zo overzichtelijk wat de progressie van de gebruiker is en waar hij of zij aan toe is.

Zorg voor verschillende soorten inhoud. 

Probeer per module af te wisselen, dit kan door middel van afbeeldingen, informatieteksten, video’s en eventueel een quiz. Door de wisselende inhoud per module blijft de concentratie en motivatie om te gehele inhoud van de app af te ronden hoger. Het toevoegen van een quiz element aan de app zorgt ervoor dat de gebruiker focus blijft houden en belangrijke informatie in zijn of haar hoofd herhaald. 

Progressie bijhouden

Gedurende de eerste maanden kan de app ook gebruikt worden als feedbacktool of informatiesysteem. Om inzicht te krijgen hoe de werknemer de eerste maanden ervaart kan een module gemaakt worden die feedback van de werknemer vraagt. Zo kan de werknemer op een laagdrempelige manier weergeve waar hij of zij nog tegen aanloopt. Deze feedback kan gebruikt worden om de werknemer bij te sturen of om het toekomstige onboarding proces te verbeteren. 

Interesse in een onboarding app? 
Online zijn genoeg aanbieders te vinden die helpen bij het bouwen en invulling geven aan van onboarding die aansluit bij jouw wensen. 


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media