Zo optimaliseer jij de ergonomie binnen jouw bedrijf.

Zo optimaliseer jij de ergonomie binnen jouw bedrijf.

Zo optimaliseer jij de ergonomie binnen jouw bedrijf.

Dat ergonomie bij zowel werkgevers als werknemers een veelbesproken onderwerp is, is niet gek. Want zonder dat je het merkt kan er ergonomisch van alles misgaan op de werkvloer. Ruim twee miljoen Nederlands kampen met rugklachten en nog steeds zijn er op luidruchtige werkplaatsen, werknemers met blijvende gehoorschade door slechte bescherming. Gelukkig is de ergonomie van jouw organisatie gemakkelijk te verbeteren. Wil jij alles weten over hoe jouw organisatie meer ergonoom kan worden, lees snel verder. 

Wat is ergonomie op de werkvloer? 

Ergonomie wil zeggen dat de werknemer op de gemakkelijkste, veiligste en gezondste omstandigheden zijn werkactiviteiten kan uitvoeren. De ergonomische strategie van elk bedrijf heeft hetzelfde doel voor ogen, namelijk: De taken en werkomgeving aanpassen aan de benodigdheden en capaciteiten van de werknemers. 

Welke klachten kunnen een slechte ergonomische werkomgeving als gevolg hebben?

Op kantoor staan rugklachten op nummer één, hier zijn voornamelijk de onderrug en de nek probleemgebieden. Bij beroepen waar veel tijd wordt gespendeerd achter de computer zijn verkeerd meubilair en een verkeerde zithouding boosdoeners. Daarnaast kunnen en tal van andere fysieke en mentale klachten ontstaan. 

Op welke manieren kan een bedrijf ergonomisch zijn? 

Een vrij goedkope en eenvoudige manier hoe een bedrijf grote ergonomische vooruitgangen kan boeken is het letten op de juiste afstelling van de bureaustoel, bureau en de hoogte en afstand van het beeldscherm. Let hier goed op de voeten recht op de grond staan, de bovenrand van het beeldscherm op ooghoogte staat en een armlengte van je af. Tot slot is het belangrijk dat het bureau gelijk staat aan armsteunhoogte. 

Het kopen van een goede ergonomische bureaustoel en een verstelbaar bureau zijn investeren die een bedrijf kan door om deze houdingen te optimaliseren. Daarnaast zijn er accessoires zoals beeldscherm verhogers, ergonomische muizen en voetensteunen. 

Geluidsoverlast als boosdoener.

Het luisteren van harde muziek, luidruchtige vergaderingen en bellende collega’s zijn allemaal geluiden die kunnen zorgen voor het afnemen van concentratie en uiteindelijk door overprikkeling gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Gelukkig zijn er diverse methodes die deze problemen kunnen verminderen. Denk hierbij aan headsets voor bellen, bureauschermen die geluid weren, belruimtes, het verlagen van de achtergrondmuziek. 

Voor een werkplaats als werkomgeving is goede gehoorbeschermingen van groot belang. Naast dat dit harde geluid voor overprikkeling zorgt, veroorzaakt te hard geluid gehoorbeschadiging. Zorg voor goede gehoorbescherming en houdt je goed aan het maximale aantal decibel die de wet voorschrijft. 

Goede verlichting

Het hebben van goede verlichting op kantoor wordt regelmatig overschat. Het hebben van te weinig licht kan zorgen voor hoofdpijnklachten. Blauwer licht is ook beter voor de concentratie. 

Kost het veel geld om een ergonomisch verantwoord bedrijf te zijn? 

Wanneer je ergonomie verwaarloost kunnen de kosten hoog oplopen door ziekteverzuim en lagere prestatie van werknemers. Ergonomisch verantwoordelijke materialen zijn ook een hoog kostenplaatje, maar zijn essentieel voor de gezondheid van werknemers. Gelukkig laat veel onderzoek zien dat zowel de productiviteit op de werkvloer wordt verhoogd en dat het vermoeidheid tegen gaat. Het kan worden gezien als een investering die zichzelf terugverdient door de inzet van je personeel. 

Tot slot. 

Er zijn nog veel meer ergonomische trucs om de gezondheid van je werknemers optimaal te houden. Let goed op de behoeften van je werknemers en besteed regelmatig aandacht aan het optimaliseren van de werkcondities. Je kan werknemers altijd vragen of zij  werkgerelateerde fysieke klachten ervaren, zo kan je samen kijken naar een gepaste ergonomische oplossing. 

 


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media