Meer duurzaamheid in het bedrijfsleven

Meer duurzaamheid in het bedrijfsleven

Meer duurzaamheid in het bedrijfsleven

Duurzaamheid is een veelbesproken onderwerp en niet meer weg te denken uit ons leven. In het privéleven zijn velen al druk bezig met het sorteren van afval, pakken we iets vaker de fiets en kopen we onze boodschappen het liefst zo biologisch mogelijk. In het bedrijfsleven valt daarentegen nog een hoop de verbeteren. In deze blog nemen we je mee in diverse manieren om kleine aanpassingen te doen die zorgen voor een meer duurzame werkomgeving en de voordelen hiervan voor jouw bedrijf.

Naast dat duurzaam ondernemen veel impact heeft op de planeet, brengt het ook veel andere interessante voordelen met zich mee. Hierbij kan gedacht worden aan lagere kosten, voordelen vanuit de overheid en een beter imago.

Stroomverbruik.

Een effectieve manier om als bedrijf duurzamer te worden is het overstappen naar groene stroom. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden te bedenken. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen op het dak, is dit geen optie? Dan kan je bijvoorbeeld ook stroom inkopen van een stroomleverancier die groene stroom aanbiedt. Daarnaast kan je ook veel duurzamer worden door je stroomverbruik eens goed onder de loep te nemen. In de meeste gevallen wordt er meer stroom verbruikt dan noodzakelijk is. Met de hoogoplopende stroomprijzen is het een goed idee om dit verbruik te verlagen. Stel bijvoorbeeld timers in die s ’avonds het licht automatisch uit laten gaan of verbeter je huidige isolatie om de verwarming minder vaak aan te hoeven zetten.

Print minder

Het uitprinten van documenten is niet altijd noodzakelijk. Wanneer het echt niet anders kan probeer dubbelzijdig te printen en gebruik het liefst zwart/witte inkt. Tegenwoordig kan bijna alles online ingezien worden en is het dus niet nodig om al dat papier te gebruiken wat grotendeels uiteindelijk in de vuilnisbak verdwijnt. Het kan ook werken om zakelijke relaties te vragen of zij facturen en andere belangrijke documenten digitaal kunnen opsturen.

Weg met plastic

Het gebruik van plastic bekertjes is de laatste jaren al flink afgenomen. Door nieuwe wet- en regelgeving is het in 2024 niet meer toegestaan om plastic bekertjes te gebruiken. Het is natuurlijk nooit verkeerd om al eerder van het plastic af te stappen en gebruik te maken van kartonnen bekers of de meest duurzame variant, het gebruik van herbruikbaar servies.

Afval scheiden en recyclen

Voor veel huishoudens is het al de standaard om afval te scheiden en te recyclen. Plastic, papier, GFT en restafval worden in verschillende bakken verzameld, om zo een steentje bij te dragen aan een beter milieu. Op kantoor kan dit recyclen bijdragen, de hoeveelheid afval die er geproduceerd wordt is verbazingwekkend hoog. Op je werkplek zijn er talloze voorwerpen die gemakkelijk hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan navulbare inktcartridges of milieuvriendelijk papier.

Duurzame kantoorartikelen

Bij kantoorartikelen zijn veel verschillen in duurzaamheid. Ga altijd voor de meest duurzame optie. Denk hierbij gloeilampen vervangen door ledlampen en houten bureauaccessoires te gebruiken in plaats van plastic.

Planten

Planten zorgen voor extra sfeer op het kantoor. Het creëert een uitnodigend en rustgevend kantoor voor werknemers en bezoekers. Planten zijn niet alleen een goed visitekaartje, er zijn nog meer redenen om planten als decoratie te gebruiken op kantoor. Het zuivert namelijk de luchtkwaliteit, is beter voor het milieu dan andere decoraties en uit onderzoek van de Washington Stake University blijkt ook dat werknemers zich meer op hun gemak voelen en minder stress ervaren in een kantoor vol planten.

CO2 -footprint maken 

Een goed startpunt om je bedrijf te verduurzamen is door te weten hoeveel CO2 het bedrijf in eerste instantie uitstoot. Online zijn er diverse aanbieders van tools om de CO2 uitstoot van jouw bedrijf te berekenen. Jouw CO2 footprint houdt de totale hoeveelheid broeikassen in waar jij direct en indirect verantwoordelijk voor bent. Door duidelijk te hebben wat jouw impact is, kan jij ook kijken naar waar en hoe je jouw gedrag kan aanpassen.


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media