Hoe herken je de geschikte kandidaat?

Hoe herken je de geschikte kandidaat?

Hoe herken je de geschikte kandidaat?

Hoe herken je de geschikte kandidaat?

Je hebt een vacature geplaatst en er stromen sollicitaties binnen. Nu is de volgende stap het selecteren van de juiste kandidaat, maar hoe herken je die perfecte kandidaat? Wij zetten 7 tips voor je op een rijtje. Zo weet je zeker dat je niks over het hoofd ziet en de juiste keuze maakt in het selectieproces.

Ga direct naar:

Tip 1. Zorg voor een lijst met criteria

Aan welke eisen moet jouw kandidaat voldoen? Maak van te voren alvast een lijstje met eisen en gewenste vaardigheden, zodat het kiezen van de kandidaat makkelijker wordt. In een simpel standaard mailtje, kan je gemakkelijk aangeven of de kandidaat wel of niet aan de criteria voldoen en welke criteria zij eventueel missen. 

Dit zijn een aantal voorbeelden van criteria voor het selecteren van een kandidaat op basis van een sollicitatiebrief en/of cv:

  • Ervaring
  • Intrinsieke motivatie
  • Ambitie
  • Keuze voor jouw bedrijf

Los van onze software, hebben wij een systeem waarbij zowel bedrijven als werkzoekenden een account aanmaken. Op deze manier plaats je gemakkelijk zelf je vacatures en kan je ze zo weer aanpassen. Je krijgt een duidelijk overzicht van alle sollicitanten die gesolliciteerd hebben, en kan deze gemakkelijk benaderen. Wij hebben alvast wat standaard mailtjes voor je klaargezet, deze kun je natuurlijk ook zelf samenstellen of aanpassen naar jouw smaak.

Tip 2. Focus op de eerder samengestelde criteria

Let op dat je niet te veel tijd steekt in sollicitaties die niet interessant zijn. Na je eerste blik op de sollicitatie, krijg je vaak al een goede eerste indruk van de sollicitant. Besteed dan ook niet te veel aandacht aan de kandidaten die niet aan jouw criteria voldoen. Of waarvan je meteen al twijfelt. Er zijn immers nog een hele hoop andere potentiële kandidaten. 

Tip 3. Maak uploaden van een CV verplicht

Het is mogelijk om bij het plaatsen van een vacature het knopje ‘verplicht CV en/of motivatiebrief uploaden’ aan te vinken. Hierbij bespaar je veel tijd, want je krijgt alle nodige informatie. Filter sollicitanten naar aanleiding van bijvoorbeeld de criteria die je eerder al hebt vastgesteld. Zo verspil je geen tijd aan kandidaten die eigenlijk niet interessant zijn. 

Tip 4. Trek referenties na

Als een kandidaat referenties heeft toegevoegd in zijn of haar curriculum vitae, zorg er dan voor dat je deze altijd natrekt. Hier haal je namelijk veel waarde uit en kan je controleren of de kandidaat echt aan jouw criteria voldoet. 

Bij het kopje ervaringen in het cv van een kandidaat staan al wat bedrijven en functies waar de kandidaat gewerkt heeft. Bekijk daar ook even of dit aansluit bij de functie van jouw bedrijf.

Let wel op: Referenties natrekken is anders dan iemand persoonlijk controleren via social media kanalen. Zorg ervoor dat je privé en werk gescheiden houdt en veroordeel iemand niet op zijn of haar hobby’s. 

Tip 5. Betrek collega’s bij het selectieproces

Zorg ervoor dat je jouw collega’s betrekt in het selectieproces. Vooral de collega’s die nauw gaan samenwerken met de nieuwe werknemer. Vraag rond wat de wensen van de werknemers zijn en wat zij als criteria belangrijk vinden. Want dit zorgt uiteraard ook weer voor een positieve sfeer in het team en een betere samenwerking. Ook weten zij vaak net iets beter welke kwaliteiten er bij de functie horen.

Zorg ervoor dat je de vacaturetekst samen met jouw collega’s opstelt zodat deze al voor minder problemen zorgt. Overleg intern goed over de kwaliteiten die de nieuwe werknemer moet beheersen. Werknemers waarderen deze betrokkenheid en dat zal het samenwerken stimuleren.

Tip 6. Kies een vast moment voor het selecteren

Zorg ervoor dat je de sollicitanten met elkaar kan vergelijken. Wacht daarom even met het reageren van de sollicitaties die je binnen krijgt. Je gaat er natuurlijk vanuit dat de sollicitaties binnen stromen, dus reageer niet gelijk na de eerste sollicitatie. Het is veel handiger om een vast moment te kiezen om de kandidaten in een keer af te handelen. Ook kun je gemakkelijk zien welke sollicitant beter bij jouw bedrijf past. Wacht ook weer niet te lang met reageren, zorg ervoor dat je minstens één keer per week jouw account of binnenkomende mails controleert. 

Tip 7. Neem de tijd voor het selectieproces 

Een geheel sollicitatie proces neemt zeker veel tijd in beslag. Stel alvast een doel voor het gehele proces en bepaal wanneer jij de kandidaten een reactie wil geven. Het is zeker niet erg om een langer selectieproces te handhaven. Dit kan je eventueel al aangeven in de vacaturetekst. Je kan dan bijvoorbeeld benoemen dat de kandidaat binnen twee weken een reactie kan verwachten. Als je meer tijd nodig hebt, is dat ook zeker niet erg. Maak er ook weer geen jarenplan van. De werkzoekende heeft vast en zeker bij meerdere bedrijven gesolliciteerd, wacht je te lang zal de kandidaat dus afhaken.

Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg tijd neemt voor je een uiteindelijk beslissing maakt, het gaat immers om een nieuwe werknemer. 

Tips over het schrijven van een sollicitatiebrief, vind je hier!


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media