Hoe draagt het welzijn van jouw werknemer bij aan de bedrijfscultuur?

Hoe draagt het welzijn van jouw werknemer bij aan de bedrijfscultuur?

Hoe draagt het welzijn van jouw werknemer bij aan de bedrijfscultuur?

Het welzijn van werknemers is natuurlijk van groot belang, maar wat doen bedrijven nou echt om bij te dragen aan het welzijn van werknemers?
De meeste bedrijven zeggen dat zij voldoende bijdragen aan het welzijn van hun werknemers en hebben dit zelfs in hun kernwaarden meegenomen. Maar de vraag is, in hoeverre wordt hier echt aan bijgedragen? Er zijn verschillende ontwikkelingen en welzijnsprogramma’s die werknemers aantrekken, behouden en zorgen voor een betere bedrijfscultuur. Je leest het in deze blog:
 
1.       Maak het welzijn van de werknemer onderdeel van jouw strategie.
De bedrijfscultuur is een reden wat werknemers kan aan aantrekken of afschrikken, het is daarom van groot belang dat er een sterke bedrijfscultuur is binnen jouw organisatie. Liefst 60% van alle werkgevers geeft aan zich in te zetten voor de ontwikkeling van haar werknemers en dit ook terug te zien in de bedrijfsresultaten. Daarnaast wordt opgemerkt dat dit werknemers toetrekt en behoudt.
Naast dat welzijnsvoorzieningen prettig zijn worden ze deels ook verwacht van werknemers, zo blijkt uit onderzoek. Meer dan 70% van alle 25 tot 40-jarige professionals is van mening dat het de verantwoordelijkheid van de werkgever is om bij te dragen aan hun welzijn en gezondheid. 88% zou sneller een nieuwe baan accepteren als er een welzijnsbeleid is en 58% zou meer geneigd zijn bij hun huidige beleid te blijven als er binnen de bedrijfscultuur aandacht wordt besteed aan welzijn.
 
2.       Niets is te gek als het gaat om welzijn!
Als het gaat om het welzijn van medewerkers is niets te gek. Denk daarom bij het opstellen van een welzijnsprogramma binnen de bedrijfscultuur ook out of the box. Zo hoeven niet alle welzijnsactiviteiten on site te zijn en is het belangrijk dat er naar individuen wordt gekeken.
Een paar voorbeelden als het gaat om welzijnsactiviteiten zijn;
-          Cursus gezond koken
-          Financiële coaching
-          Het aanbieden van sportactiviteiten op en buiten de werkvloer
-          Stress verminderende activiteiten
-          Activiteiten met betrekking tot familiebehoeften
-          Uitgebreid ouderschapsverlof
Bovenstaande ideeën zullen gewaardeerd worden, maar medewerkers moeten ook aangespoord worden om het daadwerkelijk te gaan doen. Bedenkt daarom ook een kleine beloningsmethode bij het uitvoeren van activiteiten die bijdragen aan hun welzijn, dit toont aan dat je de individuen respecteert.
 
3.       Ondersteun de ideeën en behoeften van een modern personeelsbestand.
Een welzijnsprogramma dat past bij jouw organisatie stel je op doormiddel van de behoefte van het huidige personeelsbestand. Vervuld dit welzijnsprogramma inclusie en vervullen ze de behoefte van alle leeftijden binnen jouw organisatie zijn dingen die je je kunt afvragen bij het opstellen van het welzijnsplan. 
Zo is een aangepast ouderschapsverlof prettig voor millenials, maar hier profiteren andere leeftijdsgroepen niet van. Zorg er voor dat er voor deze groep ook een regeling is als het om familie gaat, denk aan een regeling voor mantelzorgers of zorgverlof voor leeftijdsgroepen met oudere kinderen die het ouderschap hebben gesplitst.
 
4.       Besteed natuurlijk ook aandacht aan een gezonde werkomgeving!
Een gezonde werkomgeving is de basis van werkgeluk en een welzijnsplan. Er zijn veel extra’s die bij kunnen dragen aan een gezonde werkomgeving een paar voorbeelden hiervan zijn;

  • Zorgen voor een hoge luchtkwaliteit. Dit kan doormiddel van veel planten of het plaatsen van luchtfilters in het kantoor.
  • Het aanbieden van gezonde voeding. Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt, van het regelen van gezonde lunch of zorgen dat er altijd vers fruit is draagt al bij.
  • Zorgen voor genoeg daglicht op de werkplekken. Daglicht stimuleert het lichaam om te werken en bij genoeg daglicht bevordert het ook nachtrust. Zo voorkom je vermoeide medewerkers.

    Bij elkaar voldoende ideeën voor het opbouwen van een welzijnsplan voor jou organisatie. Vraag aan jouw werknemers wat hun behoeftes zijn en welke u zou kunnen en willen vervullen en het welzijn van uw werknemers zullen erop voor uit gaan.

Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media