Een werkvloer voor iedereen, zo creëer je hem.

Een werkvloer voor iedereen, zo creëer je hem.

Een werkvloer voor iedereen, zo creëer je hem.

Diversiteit is een hot-topic en daarom is het niet gek dat HR-medewerkers en managers druk bezig zijn met het creëren van een diverse werkomgeving. Diversiteit is een breed begrip, je kan hierbij denken aan afkomst, geslacht, leeftijd, religie, opleidingsniveau en nog veel meer. Het is allang bewezen dat bedrijven met een divers personeelsbestand betere prestaties leveren. Diversiteit loont dus, maar het is nog lang niet in elk bedrijf aanwezig. Hoe creëert jouw bedrijf meer diversiteit op de werkvloer en wat zijn de voordelen nu precies van deze diverse werkomgeving. Wij schrijven erover in dit blog. 

De voordelen van een diverse werkomgeving zijn er bijna te veel om op te noemen, toch hebben wij de belangrijkste op een rijtje gezet. 

Diversiteit verhoogd de creativiteit en zorgt voor innovatie binnen bedrijven. 

Een divers personeelsbestand zorgt voor meer creativiteit wat uiteindelijk leidt tot innovatieve ideeën binnen organisaties. Diversiteit zorgt voor verschillende visies van teamleden die uiteindelijk bijdragen aan een breed scala aan oplossingen voor problemen die spelen binnen een bedrijf. Teams waarin veel dezelfde soort mensen zijn wat betreft diversiteitskenmerken kunnen vastlopen doordat ze het te snel met elkaar eens zijn door beperkte perspectieven en niet verder kijken naar andere mogelijke oplossingen. 

Diversiteit is aantrekkelijk voor starters. 

Het zijn vooral de millenniums die voorkeur hebben om te werken in een diverse omgeving. De huidige tijd maakt het moeilijk om personeel binnen te halen en het creëren en uitstralen van een diverse werkomgeving maakt jouw bedrijf aantrekkelijker voor deze grote groep mensen op de arbeidsmarkt.

Het is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van jouw werknemers. 

In aanraking komen met een divers scala aan mensen en etnische achtergronden brengt veel nieuwe kennis met zich mee. Mensen leren over elkaars cultuur, leren om uit verschillende standpunten te kijken en het neemt vooroordelen weg. Werknemers hebben hier niet alleen op de werkvloer maar ook in hun privé leven profijt van. 

Hoe bevorder je diversiteit aan werknemers binnen jouw bedrijf? Het begint bij het wervings- en selectieproces, de eisen die in de vacaturetekst staan en de hoe  jouw bedrijf bekend staat wat betreft diversiteit binnen het bedrijf. 

Werving en selectiemethodes.

Blind werven is een methode die goed werkt als je zowel bewuste en onbewuste discriminatie wilt tegengaan. Het houdt in dat kenmerken zoals etniciteit, geslacht en leeftijd weghaalt uit de sollicitatieprocedure. Vervolgens wordt op de rest van de inhoud van het CV gekeken welke sollicitanten uitgenodigd worden op gesprek. Deze methode is helaas niet perfect want bij het volgende gedeelte van de sollicitatieprocedure kunnen vooroordelen vervolgens toch weer een rol gaan spelen. 

Maak een standaardeisen lijst. 

Onderzoeken laten zien dat mensen sneller geneigd zijn mensen aan te nemen die op hun lijken, ze voelen hier sneller een klik mee en daarom kan het lijken dat deze kandidaat ook beter geschikt is voor een functie. Een Nederlandse HR-manager zal dus waarschijnlijk door dit principe eerder de Nederlandse kandidaat aannemen dan de Marokkaanse kandidaat. Het is daarom belang om zo objectief mogelijk te kijken naar de kandidaten. Dit kan gedaan worden door middel van een lijst met noodzakelijke eisen waarover een kandidaat moet beschikken wanneer zij de functie willen bekleden. Je beperkt je zo tot de echt geschikte kandidaten en kan op basis van factoren zoals opleidingsniveau en werkervaring een meer objectieve keuze maken. 

Schrijf een inclusieve vacaturetekst. 

Om te zorgen dat er überhaupt wel sollicitanten solliciteren met diverse kenmerken is het belangrijk om een zo inclusief mogelijke vacaturetekst te schrijven. Het kan aantrekkelijk zijn om te laten zien dat jouw organisatie op dit moment al divers is, door bijvoorbeeld een groepsfoto te verwerken in de vacature. Mocht er op dit moment nog geen sprake zijn van een brede diversiteit is het goed om letterlijk te benoemen dat dit wel de toekomstvisie is van het bedrijf. Tot slot is het belangrijk om goed te letten op hoe eisen worden geformuleerd. Zinnen zoals we zoeken iemand die sociaal is, zijn erg vaag en kandidaten die wel over de juiste capaciteiten beschikken voelen zich misschien niet direct aangesproken. Probeer daarom het gewenste gedrag te formuleren. Wil je dat iemand makkelijk telefonische gesprekken kan voeren en niet bang is om gesprekken aan te gaan met klanten benoem dit dan zo in de vacaturetekst in plaats van het algemene begrip ‘sociaal zijn’. 

Tot slot. 

Werken aan een divers bestand aan personeelsleden is een uitdaging maar het kan jouw bedrijf helpen bij het verhogen van prestatie, innovatie en creativiteit. Daarnaast zorgt het voor een goed imago en helpt het nieuw talent aantrekken dat staat te springen te werken bij dit diverse bedrijf. Probeer verschillende wervings- en selectiemethodes uit die diversiteit naar zich toetrekken en probeer zo objectief mogelijk kandidaten te beoordelen om discriminatie tegen te gaan. 


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media