6 tips voor het schrijven van de perfecte vacature tekst!

6 tips voor het schrijven van de perfecte vacature tekst!

6 tips voor het schrijven van de perfecte vacature tekst!

Om een geschikte kandidaat te werven voor jouw openstaande functie, is het van groot belang dat de eerste stap, de vacaturetekst, in orde is. Door de juiste vacature tekst in jouw vacature te plaatsen voelen alleen geschikte kandidaten zich aangesproken en zul je voorkomen dat er kandidaten reageren die uiteindelijk niet geschikt blijken.
 
Tip 1: zorg dat je alleen de ideale kandidaat aanspreekt!
Vacatures kunnen breed overkomen en dit wil je voorkomen. Zorg dat er in de vacature een duidelijke functiebeschrijving staat met de daarbij behorende eisen.
Om deze eisen samen te stellen is het handig om bijvoorbeeld aan medewerkers met vergelijkbare functies te vragen naar eisen die nodig zijn volgens hen, zij weten het desnoods het beste.
 
Tip 2: voeg een duidelijke functieomschrijving toe aan de vacature.
Veel vacatureteksten bevatten geen duidelijke functieomschrijving, een kandidaat reageert sneller wanneer er in een tekst duidelijk omschreven wordt wat er van hem/haar verwacht wordt. Voeg daarom altijd een functieomschrijving toe. Een origineel idee voor een functieomschrijving is bijvoorbeeld om een collega met een vergelijkbare functie een beschrijving van zijn werkdag te laten maken en deze toe te voegen in de vacature.
 
Tip 3: vermijd zogenaamde ‘jeuk’ woorden in jouw vacature.
Doordat er veel vacatures op internet staan filteren kandidaten heel snel welke vacatures ze wel of niet aantrekken, een groot deel van waar ze dit op baseren zijn de zogenaamde ‘jeuk’ woorden waar mevrouw Bouma onderzoek naar heeft gedaan.
De meest voorkomende jeuk woorden in vacatures zijn:

 • Passie
 • Professional
 • Spin in het web
 • Geen 9-5 mentaliteit
 • Snel schakelen
 • Agile
 • Hands-on mentaliteit

Bovenstaande woorden zijn ‘jeuk’ woorden omdat ze niet onderscheidend zijn, in bijna elke vacature zijn ze te vinden. In feite zijn het holle termen die dan ook vaag over kunnen komen.
 
Tip 3: verzin een originele opening voor de vacature!
Passend bij de doelgroep kan een originele opening jouw bedrijf onderscheidend maken. Zet in de opening bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een bedrijfsauto of de gezonde lunch die de kandidaat bij jouw bedrijf kan verwachten. Daarnaast is het handig om harde eisen hieraan toe te voegen zodat ongeschikte kandidaten gelijk afgeremd worden.

Tip 4: vermeld belangrijke informatie duidelijk.
Misschien heel voor de hand liggend maar de belangrijkste informatie wordt nog wel eens vergeten door bedrijven bij het schrijven van een vacature tekst. Vergeet de volgende punten dus zeker niet te benoemen in jouw vacature tekst:

 • De locatie waar de kandidaat zal gaan werken
 • De branche van het bedrijf
 • Per wanneer de functie beschikbaar is
 • Het type baan, parttime of fulltime
 • Een salaris indicatie

Tip: 5 de uitstraling van jouw vacaturetekst.
Om de aandacht van een kandidaat te behouden tijdens het lezen van jouw vacature is het van belang dat jouw tekst gestructureerd is en overzichtelijk oogt. Vergeet dus vooral niet om korte alinea’s te gebruiken met daar tussen witregels en voor het overzicht nog tussenkopjes toe te voegen. Hiernaast kunnen punten zoals de functie-eisen overzichtelijk worden weergegeven door opsommingstekens te gebruiken.
 
Tip 6: zet aan tot actie!
Uiteindelijk draait het er om dat kandidaten gaan solliciteren, maak het de kandidaat daarom zo makkelijk mogelijk! Geef duidelijk weer hoe de kandidaat moet solliciteren en wat er allemaal nodig is om bij jullie te solliciteren, denk aan een cv of motivatiebrief.
Vaak wordt het gewaardeerd als er een naam op de vacature staat zodat de vacature persoonlijker overkomt, zo weet de kandidaat ook wie te benaderen bij eventuele vragen.


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media