5 Tips om een sollicitant op de juiste manier af te wijzen

5 Tips om een sollicitant op de juiste manier af te wijzen

5 Tips om een sollicitant op de juiste manier af te wijzen

Tijdens het wervingsproces ontvang je sollicitaties van verschillende soorten kandidaten. Meestal is de eerste sollicitant ook niet direct de juiste match. Sollicitanten die je niet verder wilt opnemen in het sollicitatieproces, moet je gaan afwijzen. Veel werkgevers vinden het afwijzen van een sollicitant een lastig proces. Dit hoeft echter helemaal niet zo moeilijk te zijn als het lijkt. Wij leggen je precies uit hoe je een sollicitant op de juiste manier kunt afwijzen.

Tip 1: Leg uit waarom de sollicitant niet is gekozen voor de functie

Het komt altijd voor dat er sollicitaties voorbij komen die niet volledig aansluiten bij je vacature. Een ander voorbeeld is dat je iemand hebt gevonden met meer werkervaring op het werkgebied. Dit zijn logische redenen om een kandidaat niet verder mee te nemen in het sollicitatieproces. Wanneer je dit netjes aan de sollicitant uitlegt, zal hij of zij dit zeker begrijpen. 

Andere praktijkvoorbeelden die vaak voorkomen:

 • De sollicitant heeft niet (of te weinig) van de vereiste vaardigheden
 • De opleiding van de sollicitant sluit niet aan bij de functie 
 • De sollicitant spreekt niet de juiste taal om de functie uit te voeren
 • De werkervaring van de sollicitant is niet voldoende
 • De sollicitant wilt een carrière switch maken, maar jij zoekt iemand met ervaring.

Er kan altijd een andere situatie voorkomen waardoor je een kandidaat niet verder meeneemt in het sollicitatieproces. Zolang je de kandidaat hiervan netjes op de hoogte stelt zal je merken dat de sollicitant hier positief op reageert.

Tip 2: Geef opbouwende kritiek, wat kan hij of zij beter doen

Mis je iets in het cv van de sollicitant, staan er veel spelfouten of is de werkervaring niet op de juiste manier uitgelicht? Met feedback die je hebt op een sollicitatie help je een kandidaat weer verder op weg. De sollicitant sluit niet precies aan bij jouw bedrijf of functie, help hem of haar dan verder met zijn sollicitatieproces. Het is niet de bedoeling dat je bij elk cv een complete analyse gaat uitvoeren, om vervolgens tips mee te geven aan een afgewezen kandidaat. Doe dit bij personen of cv’s die er volgens jou uitspringen. Zo bouw je aan een positieve candidate experience. 

Tips die je kan meegeven

 • De visuele uitstraling van het cv verbeteren
 • Een sterke of duidelijke motivatie meesturen 
 • Spelfouten in het cv aankaarten 
 • Aangeven dat een foto het vaak goed doet op een cv

Tip 3: Laat ook bij afwijzing altijd wat van je horen

Veel werkgevers vinden het lastig om een kandidaat af te wijzen. Vooral omdat zij vaak niet weten hoe ze dit op de juiste manier doen. Een kandidaat afwijzen hoeft helemaal niet zo’n ding te zijn. Zolang je iemand netjes behandeld zal een kandidaat het zeker begrijpen. Laat in ieder geval altijd iets van je horen, ook als je de kandidaat dus wilt afwijzen. Wanneer je een kandidaat zult negeren sta je voortaan in een negatief daglicht. Je wilt de sollicitant geen slecht beeld geven van het bedrijf. 

Tip 4: Behandel kandidaten die niet in jouw boekje passen met respect

Ook wanneer een sollicitant niet voldoet aan al jouw criteria. En niet binnen het plaatje van het bedrijf past, behandel ze dan altijd nog met respect. Door een kandidaat een slecht gevoel over zichzelf geven komen beide partijen niet verder. Benoem dus niet alle (volgens jou) negatieve punten die je ziet. Geef eerder een positieve draai aan de afwijzing, dat is voor zowel jou als de kandidaat veel prettiger.

Tip 5: Geef een persoonlijke reactie

Een persoonlijke reactie hoeft niet altijd veel tijd te kosten. Tegenwoordig zijn er veel tools waarmee je automatisch een mail of update kan sturen naar een kandidaat. Zorg dat je de basis van deze update van te voren klaar hebt staan. Personaliseer deze door bijvoorbeeld jouw foto en contactgegevens toe te voegen. Zo maak je een afwijzing veel persoonlijker, en komt het vaak al beter binnen. 

Hoe je een afwijzing nog meer kan personaliseren:

 • Voeg wat standaard tips toe aan de e-mail 
 • Spreek de kandidaat aan met voornaam
 • Laat de mail niet geautomatiseerd lijken
 • Schrijf vanuit jezelf, niet als bedrijf
 • Schrijf met een positief sentiment, in plaats van strak en serieus.

Gemakkelijk reageren op sollicitanten?

Wil je graag hulp bij het automatiseren van de reacties op sollicitanten? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder.


Op zoek naar personeel?

Laat ons de werving verzorgen, hoeft u alleen nog de selectie te doen!

Deel via social media